U sklopu projekta Razumijem, mogu i hoću – osobni razvoj mladih u Hrvatskoj održana je petodnevna edukacija iz osobnog razvoja u Iloku za učenike tri razreda Srednje škole Ilok u razdoblju od 2. do 5. ožujka 2020. godine.

Tijekom tjedan dana, edukacija se provodila s 2. razredom gimnazije te 1. i 2. razredom smjera Tehničar za računalstvo. Na početku prve radionice, sa svakim razredom zasebno, postavila su se grupna pravila i odredile teme tjednih radionica iz područja osobnog razvoja koje su od interesa za učenike.  Nakon toga su im bile predstavljene osnove koncepta osobnog razvoja i postavljen zadatak da promisle o tome što je njima bitno za sretan i ispunjen život.  Drugi dan edukacije je bio posvećen vrijednostima. U interaktivnoj atmosferi i radom u grupama, definirao se pojam vrijednosti nakon čega je svaki učenik dobio zadatak da pronađe i odredi sebi najbitnije životne vrijednosti te o njima raspravi u paru s drugim učenikom.

Tema trećeg dana je bila osvještavanje vlastitih sposobnosti i talenata svakog učenika uz međusobnu podršku u paru, upoznavanje s terminom timskog rada i osvještavanje kako učenici funkcioniraju u timu te što mogu promijeniti na bolje. Četvrti dan radionica, učenici jednog razreda radili su na postavljanju ciljeva i jačanju motivacije uz podršku grupe, a s učenicima druga dva razreda radilo se tijekom dva dana na temi muškog principa i njegovim karakteristikama prisutnima u različitim kulturama te poboljšanju timske komunikacije. Na zadnjoj radionici učenici jednog razreda su se upoznali s načinima kako dati konstruktivnu i poticajnu povratnu informaciju na nečiji rad ili ponašanje. Također su imali prilike poboljšati svoju neverbalnu i tonalnu komunikaciju te prezentacijske vještine.

Cilj projekta Razumijem, mogu i hoću – osobni razvoj mladih u Hrvatskoj je potaknuti osobni rast i razvoj mladih, prvenstveno srednjoškolaca, kroz upoznavanje i interaktivno provođenje tehnika osobnog razvoja (coaching, NLP i sl.) te im povećati mogućnost da s tim iskustvom, znanjima i vještinama poboljšaju kvalitetu vlastitog života u skladu sa svojim interesima i sposobnostima te postanu aktivni građani, nositelji pozitivnih promjena u lokalnoj zajednici. Partnerske organizacije na projektu su Klub studenata psihologije Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Prva ekonomska škola Zagreb, Srednja škola Ilok i Life Potential organizacija.