Razumijem, mogu i hoću – osobni razvoj mladih u Hrvatskoj

Projekt Razumijem, mogu i hoću – osobni razvoj mladih u Hrvatskoj adresira problem neosvještenosti srednjoškolaca o vlastitom indentitetu: tko su, koje su njihove životne vrijednosti, koji su njihovi interesi, talenti, sposobnosti, ambicije, čime se žele baviti u životu odnosno kako žele pridonijeti zajednici čiji su integralni dio.

Putem ovog projekta provest će se edukacija osobnog razvoja za 80 srednjškolaca iz partnerskih srednjih škola s ciljem doprinosa unapređenju njihovih životnih vještina i poticanja njihovog osobnog i socijalnog razvoja, solidarnosti, socijalne uključenosti i svijesti o općim ljudskim vrijednostima te na taj način povećanja mogućnosti da s tim iskustvom, znanjima i vještinama poboljšaju kvalitetu vlastitog života i života zajednice. U sklopu projekta provest će se i istraživanje utjecaja spomenute edukacije na razinu osobnog razvoja uključenih učenika, a završna aktivnost projekta bit će kampanja važnosti edukacije osobnog razvoja za učenike srednjih škola koja će se provesti u partnerskim srednjim školama. 

Galerija slika s događanja i radionica

Galerija slika učeničkih radova

 

Učenici o radionicama: 

Najviše mi se svidjelo što smo učili o svakidašnjim stvarima i što ćemo ih znati primijeniti u budućnosti, kao npr. izražavanje emocija i slično.

Imali smo priliku spoznati što nam je bitno.

Uvijek smo mogli biti iskreni i podupirali smo se međusobno.

Druga i treća radionica su mi bile najkorisnije u smislu da su mi puno pomogle. Otvorila sam se i podijelila neka vlastita mišljenja.

Najviše mi se svidjelo što ste općenito svojim radionica pridonijeli svima nama u smislu da naučimo što su to emocije, što su to vrijednosti te da na kraju dana poznajemo sami sebe i da usrećujemo ne samo nama bližnje ljude nego i sve ljude oko kojih se nalazimo. Smatram da je to najvažnije, kada zavolimo sebe, zavoljet će nas i svi drugi.

Svidjelo mi se to što sam osvjestila neke svoje mane i vrline te kako na njima raditi.

Najviše mi se svidjelo to što smo se družili, razgovarali, postavljali si pitanja i razgovarali o temama o kojima inače ne bismo razgovarali.

Događanja na projektu

Rezultati istraživanja o važnost osobnog razvoja u očima učenika

Rezultati istraživanja o važnost osobnog razvoja u očima učenika

Kroz projekt " Razumijem, mogu i hoću – osobni razvoj mladih u Hrvatskoj" provedeno je više ciklusa edukacija o osobnom razvoju za učenike, te nas je zanimalo istražiti promjenu u percepciji učenika o važnosti osobnog razvoja. U suradnji s Klubom studenata psihologije...

Radovi učenika Prve ekonomske škole u Zagrebu

Radovi učenika Prve ekonomske škole u Zagrebu

Radova učenika o temema osobnog razvoja Prve ekonomske škole u Zagrebu izloženi su na ulaznim vratima škole. Cilj projekta Razumijem. mogu i hožu - osobni razvoj mladih u Hrvatskoj je potaknuti osobni rast i razvoj mladih, prvenstveno srednjoškolaca, kroz upoznavanje...

Radovi učenika Srednje škole Ilok

Radovi učenika Srednje škole Ilok

Cilj projekta Razumijem. mogu i hožu - osobni razvoj mladih u Hrvatskoj je potaknuti osobni rast i razvoj mladih, prvenstveno srednjoškolaca, kroz upoznavanje s i interaktivno provođenje tehnika osobnog razvoja te im povećati mogućnost da s tim iskustvom, znanjima i...

Održan treći sastanak projektnih partnera

Održan treći sastanak projektnih partnera

U utorak 2. ožujka 2021. održan je treći sastanak partnera projekta Razumijem, mogu i hoću - osobni razvoj mladih u Hrvatskoj na kojem su predstavnici Life Potential organizacije, Prve ekonomske škole Zagreb, Srednje škole Ilok i Kluba studenata psihologije...

Materijali s radionica

Vrijednosti

Vrijednosti su individualna uvjerenja koja motiviraju ljude da djeluju na njima najbolji i ispravan način. Može ih se promatrati kao vodiče za ljudsko ponašanje zbog čega ih se povezuje s moralom i etikom.

Preuzmite vježbu “Koje su vaše vrijednosti?”

Motivacija

Motivacija je želja za djelovanjem u svrhu ostvarenja cilja. Ključni je element u postavljanju i ostvarivanju vlastitih ciljeva.

Preuzmite vježbu “Kreiranje vizije budućnosti za postizanje budućnosti”

Kreativne strategije razmišljanja

Disneyjeva strategija kreativnosti je dobila ime prema Walt Disneyju jer je to tehnika kreirana prema njegovim načinima provođenja ideja u stvarnost. Razvoju ove tehnike se posvetio Robert Dilts, jedan od osnivača NLP-a (Neurolingvističkog progamiranja).

Preuzmite brošuru “Disneyjeva strategija kreativnosti”

Ciljevi

Ciljevi nam pomažu da se fokusiramo na ono što želimo biti ili kamo želimo usmjeriti svoj život. Oni mogu biti način korištenja znanja i upravljanja vremenom i resursima, tako da se možete usredotočiti na iskorištavanje svog životnog potencijala.

Preuzmite vježbu “Model za dobro oblikovane ishode”

>

Energizeri

Energizeri ili vježbe za podizanje energije su vježbe koje se koriste za podizanje energije ili poboljšanje raspoloženja nakon mentalno zahtjevnih aktivnosti.

Preuzmite primjere aktivnosti za podizanje energije

w

Komunikacijske vještine

Čovjek je, kao što je opće poznato, društveno biće. Jedini način povezanosti čovjeka i ostatka dinamičkog društva je komunikacija. Sukladno tome može se zaključiti kako je upravo komunikacija jedan od najbitnijih procesa u kojem sudjelujemo svaki dan.

Preuzmite vježbu “Kineski štapić”

Samopozudanje

Kao ljudska bića, imamo sposobnost ne samo da budemo svjesni sebe već da procjenjujemo osobnu vrijednosti ili vrijednost nekih dijelova sebe. Stoga samopouzdanje predstavlja način na koji vidimo sebe i mislimo o sebi i vrijednost koju dodjeljujemo sebi kao osobi.

Preuzmite tehnike za jačanje saopouzdanja

Vještine vođenja (leadership skills)

Vještine vođenja (leadership vještine) su vještine koje pojedinac koristi u organiziranju skupine kako bi bilo moguće postići neki zajednički cilj te skupine. Neke od vještina vođenja su empatija, aktivno slušanje, strpljenje, ustrajnost, kreativnost, pozitivnost, konstruktivno pružanje povratne informacije, uspostavljanje grupne dinamike itd.

Preuzmite vježbu “Leadership pizza”

Vrijednosti

Svatko od nas ima unikatan sustav vrijednosti koji je uvjetovan našim biološkim predispozicijama i okolinom u kojoj provodimo svoje živote.

Preuzmite vježbu “Mapiranje vlastitih vrijednosti”

Motivacija

Motivacija je sve ono što nas iznutra ili izvana potiče na neku aktivnost, održava tu aktivnost te usmjerava naše ponašanje prema toj aktivnosti.

Preuzmite vježbu “Nadilaženje barijera”

Kreativne strategije razmišljanja

Kreativnost je mentalni proces koji uključuje stvaranje novih ideja, pojmova, ili rješenja problema, ili novih poveznica između postojećih ideja ili pojmova. Ona kao takva predstavlja ključni društveni i razvojni resurs, pomoću kojeg znanje postaje vrijednost i inovacija.

Preuzmite vježbu “Kako učiniti informaciju zabavnom?”

Ciljevi

Cilj je sve ono što osoba teži ostvariti. Ciljevi nas usmjeravaju na percipiranje nesklada između naše trenutne razine dostignuća i naše idealne razine te time proizvode motivaciju da se približimo toj idealnoj razini.

Preuzmite vježbu “Kako M.U.D.R.O. postaviti cilj?”

>

Energizeri

Energizeri (vježbe za podizanje energije) se u radionicama provode poput igara koje bi pomogle da se sudionici razbude, naravno ako se održavaju jutri. Ako se održavaju popodne, onda se izvode kako bi se sudionicima održala koncentracija radi provođenja daljnjih aktivnosti.

Preuzmite dvije igre za podizanje energije

w

Komunikacijske vještine

Unatoč izrazitoj važnosti komunikacijskih vještina, većina ljudi se ne rađa s oštrim komunikacijskim vještinama, već ih stječe socijalizacijom, prezentacijom i ostalim načinima komunikacije koji zahtijevaju veći utrošak energije.

Preuzmite vježbu “Bolje upoznavanje”

Samopozudanje

Samopouzdanje je pojam s kojim smo se sigurno mnogo puta susreli. Svi pričaju o njemu, govore da je naše samopouzdanje vrlo važno za uspjeh u životu, no znamo li što je uopće samopouzdanje i kako ga steći?

Preuzmite vježbu “Dnevnik samopouzdanja”

Vještine vođenja (leadership skills)

Tehnika „Neurologičke razine“ nam služi za razvijanje leadership vještina. Prolaskom kroz ovu tehniku dobivamo velik spektar informacija o nama. U to su uključene: okolina u kojoj se nalazimo u određenoj situaciji, naše ponašanje, sposobnosti koje posjedujemo, vrijednosti, identitet te naša svrha.

Preuzmite postupak tehnike “Neurologičke razine”

Vrijednosti

Vrijednosti su neka pravila po kojima svi živimo, iako se na njih često ne obaziremo kroz vlastite vrijednosti svakodnevno krojimo odluke koje donosimo.

Preuzmite vježbu “Igra asocijacije”

Motivacija

Motiviranje samog sebe je proces kritičkog preispitivanja. Ono nije samo jednostavan situacijski događaj poduzet s ciljem rješavanja aktualnog problema, već je cjeloživotni razvojni pothvat koji osoba poduzima kako bi osnaživala samu sebe tijekom cijelog svog života.

Preuzmite vježbu “Moje jake strane”

Kreativne strategije razmišljanja

Da bi si što više približili pojam strategije razmišljanja možemo zamisliti konce u mozgu koje spajaju sve trenutno aktivne informacije u određeni subjektivni niz. Strategija razmišljanja nam pomaže organizirati svoje misli i ponašanja kako bismo postigli rezultete koje želimo.

Preuzmite vježbu “Superheroj tehnika”

Ciljevi

Postavljanje ciljeva daje nam smjernice za djelovanje prema tom cilju, a ostvarivanje cilja daje nam osjećaj postignuća. Pomoću ciljeva možemo istraživati svoj razvoj te prepoznati u koja bi područja bilo dobro uložiti više truda.

Preuzmite vježbu “Iskusi svoj cilj”

>

Energizeri

Energizeri ili vježbe za podizanje energije su vježbe doprinose dobrom raspoloženju, boljoj koncentraciji i većoj aktivnosti sudionika radionica.

Preuzmite primjere dvije igre za podizanje energije

w

Komunikacijske vještine

Perceptivne pozicije u komunikaciji su načini sagledavanja subjekta iz različitih pozicija gledišta. Promjenom perceptivnih pozicija pokazujemo svoju fleksibilnost i proaktivno ponašanje.

Preuzmite vježbu “Perceptivne pozicije u komunikaciji”

Samopozudanje

Dosta često nas naši unutarnji konflikti odvajaju od naših resursa koje nam služe u odnosim s drugima te u obavljanju zadataka. Unutarnji sukobi stvaraju osjećaj zbunjenosti i nemoći koji se može manifestirati u obliku raznih strahova i dvojbi u važnim životnim situacijama. Ova tehnika nam može pomoći u integraciji naših resursa što dovodi do jačanja samopouzdanja i veće jasnoće pri donošenju odluka.

Preuzmite postupak NLP tehnike “Visual Squash”