POWER of KINDNESS radionice diljem Europe

Nakon međunarodnog POWER of KINDness treninga za osobe koje rade s mladima održanog u Zadru u listopadu 2018., sudionici treninga organizirali su još 13 radionica u kojima su koristili alate naučene tijekom treninga kako bi se uhvatili u koštac s nasiljem među i nad mladima u svojim zemljama.

Aventura Marão Clube Associacao (AMC) iz Portugala provela je 3 radionice u kojima su se koristili pristupi i alati stečeni na POWER of KINDness treningu:
1. Radionica za osobe koje rade s mladima u sklopu Curso de Monitores de Atividades de Tempo Livre 15.12.2018. u u Verinu, u Španjolskoj s ukupno 20 sudionika,
2. Radionica za lokalne mlade tijekom Youth Impact Week u sklopu treninga na temu društvenog poduzetništva i inovacija 18.12.2018. u Amarantu, Portugal s ukupno 13 sudionika,
3. Radionica za 10 EVS i ESC volontera u Amarantu, 06.02.2018. tijekom njihove faze integracije u AMC volonterske projekte.

Krajem studenog Bunkr o.p.s. iz Češke je proveo program za prevenciju nasilja među i nad mladima u Klubu mladih Nový Jičín u obliku radionice za učenike srednje škole. Radionica se temeljila na upoznavanju učenika s različitim komunikacijskim stilovima i načinima reakcije u stresnoj situaciji te osvještavanju kako oni reagiraju u konfliktnoj situaciji te kako bi mogli drugačije.

International Youth Committee for Educational Initiatives and Programs (IYCEIP) iz Bugarske proveo je radionicu krajem veljače s petnaestak djece u lokalnom vrtiću “Detelinka” u Varni koristeći alate usvojene na POWER of KINDness treningu s idejom da se ispita razina vršnjačkog nasilja kojoj su izložena vrtićka djeca. Radionica je započela energizerom: plesom uz pjevanje vlastitih imena u svrhu opuštanja u prostoru sa strancima. Nakon toga, voditelji (sudionici Power of KINDness treninga) su podijelili djecu u dvije grupe te su djeca u paru s jednom olovkom na jednom papiru držeći istovremeno tu olovku bila instruirana nacrtati različite stvari. Svako dijete je pokušalo nacrtati ono što mu je rečeno bez razmišljanja o drugom. Zaključak je radionice bio da u toj dobi u većine nije još razvijena sposobnost razumijevanja potreba drugog i kompromisa te da su sukobi mišljenja i djelovanja svakodnevni.

Snaga mladih iz Bosne i Hercegovine održala je radionicu na temu nenasilja odnosno prevencije, reakcije i ophođenja sa doživljenim nasiljem 19.03.2019. te su svoje znanje stečeno na POWER of KINDness treningu u Zadru podijelili s volonterima i ostalim članovima organizacije. Na taj način su povećali kapacitete organizacije za šire i kvalitetnije bavljenje pitanjem nasilja.

Suradnica Life Potential organizacije i sudionica treninga Diana Šinjori provela je do kraja veljače 2019. četiri radionice s elementima koje je usvojila na Power of KINDness treningu u sklopu suradnje udruge Adopta u kojoj radi i škola s kojima surađuju. Radionice su bile usmjerene na temu formiranja stavova o ranjivim skupinama djece (posvojenima) i preispitivanja najčešćih stereotipa.

Irena Borovnina i Zrinka Samac, suradnice udruge Life Potential i članice Udruge Vestigium redovito koriste elemente usvojene na POWER of KINDness treningu u svom svakodnevnom radu s djecom. Udruga organizira dječje kampove i radionice na temu predrasuda, brige za druge, učenja slušanja sebe i čujenja drugih i sl.

Suradnica Life Potential Mirjana Grabovac održala je 20.03.2019. dvije radionice za sedme razrede osnovnih škola o komunikacijskim stilovima s ciljem prevencije nasilja u osnovnoj školi Žitnjak. Mirjana se nakon Power of KINDness treninga nastavila educirati u polju nenasilne edukacije.

Life Potential organizacija je uz podršku g. Stjepana Roglića, počasnog konzula Rumunjske u Splitu u suradnji s Centrom za mlade grada Zagreba organizirala 12.03.2019. projekciju rumunjskog filma “Poza djeteta” koji preispituje granice između brižnog i opsesivnog odnosa roditelja prema djetetu te posljedice koje takav ostavlja na dijete, karakteristike odraslosti i što je potrebno za sam proces odrastanja, faktore koji moralnu osobu mogu gurnuti u nemoral. Spomenuti film prijedlog je sudionika iz Rumunjske za Filmsku večer treninga. Film je odličan te smo ga željeli podijeliti s mladima u Zagrebu, na neki način raspraviti suptilne oblike nasilje i povezati kulturološki Rumunjsku i Hrvatsku. Planiramo ponoviti projekciju još koji put.

Ovaj članak odražava isključivo stajalište Life Potential organziacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

.